5 стъпки за почистване и лъскане на дървен под

Дървените подове са красиви и могат незабавно да придадат елегантност на всяка стая, но могат да бъдат трудни за поддържане. За щастие, с правилните почистващи продукти и техники можете да осигурите чист и блестящ вид на дървения под за нула време. Ето пет стъпки, които можете да следвате, за да имате безупречен под.

Стъпка 1: Почистване от прах и прахосмукачка

Първата стъпка е да премахнете всичкия прах, мръсотия и остатъци, които са се натрупали върху дървения ви под. Най-добрият начин да направите това е с прахосмукачка или четка за метене. Това ще помогне да се отстранят всички свободни частици, за да не се окажат заклещени в пукнатините между дъските на паркета.

Стъпка 2: Използвайте мек разтвор на вода и сапун

След като всички прахови частици и мръсотия са отстранени, е време да пристъпите към сериозно почистване. За целта смесете мек сапунен разтвор с топла вода в кофа и след това използвайте стар парцал или глава на моп, за да избършете цялата площ на дървения под от единия до другия край. Не забравяйте да изплаквате парцала или главата на мопа редовно, за да не разнасяте мръсотията, вместо да я отстранявате!

Стъпка 3: Изсушете с кърпа или парцал

След като избършете дървения под с вода и сапун, не забравяйте да го подсушите добре със стара кърпа или парцал. Това ще ви помогне да предотвратите образуването на следи от вода по дървения под, които могат да причинят дългосрочни щети, ако не бъдат взети под внимание!

Стъпка 4: Полирайте дървения си под със специализиран продукт за дървени подове

Сега е време наистина да придадете блясък! Можете да закупите специализирани восъци, политури и масла, предназначени специално за дървени подове, в повечето магазини за техника или в онлайн магазини като Amazon – тези продукти не само ще накарат дървените ви подове да изглеждат отново като нови, но и ще ги предпазят от бъдещо износване, като осигурят допълнителен слой защита срещу натрупване на мръсотия и замърсяване с течение на времето!

Стъпка 5: Насладете се на новия си и блестящ дървен под!

След като приключите с петте стъпки, описани по-горе, седнете и се насладете на новия си чист дървен под – не е ли красив? Добре дошли обратно в дома си – наслаждавайте се на блясъка и искрата!

Почистването на дървени подове не винаги е лесно, но си заслужава, когато видите колко по-ярки изглеждат след това! Следването на тези 5 прости стъпки ще осигури на дървените ви подове дълбоко почистване и същевременно ще ги предпази от дългосрочно увреждане вследствие на натрупване на мръсотия с течение на времето – така че защо да не ги изпробвате още днес? Ще се радвате, че сте го направили, когато видите колко невероятно изглеждат чистите ви дървени подове след това!