5 съвета за поддържане на здрава и сияйна кожа на лицето през зимата

Зимата може да бъде тежка за кожата ви, тъй като студеният въздух навън и сухият въздух вътре в помещението могат да се отразят зле. Но с правилната грижа за кожата можете да я поддържате гладка и сияйна през целия сезон! Ето пет съвета, които ще ви помогнат да се уверите, че кожата ви е здрава през зимата

1. Овлажнявайте, овлажнявайте, овлажнявайте!

Ключът към поддържане на хидратацията на кожата е използването на добър овлажняващ крем; това ще помогне за задържане на влагата и ще предотврати по-нататъшното й изсушаване. Търсете овлажнители, които съдържат хиалуронова киселина или серамиди, тъй като те ще помогнат на кожата ви да се чувства мека и еластична. Нанасяйте няколко пъти дневно, особено след душ или измиване на лицето.

2. Използвайте щадящи продукти

През зимните месеци е важно да използвате продукти, които не отнемат влагата от кожата ви. Избирайте почистващи продукти, които не съдържат сулфати, ароматизатори и алкохоли; ако имате кожа, склонна към акне, изберете по-нежни съставки като салицилова киселина или бензоил пероксид вместо по-сурови киселини като гликолова киселина или ретинол. Освен това избягвайте гореща вода при миене на лицето – най-добре е хладка вода!

3. Не забравяйте слънцезащитния крем!

Слънцезащитният крем трябва да се нанася целогодишно – дори и през зимата, за да се предпази от UV лъчите, които могат да причинят увреждане и преждевременно стареене. Търсете слънцезащитен крем с широк спектър на действие SPF 30 или по-висок с цинков оксид за максимална защита; нанасяйте го отново на всеки два часа, ако ще прекарвате продължително време на открито

4. Опитайте да добавите масло в рутинната си грижа

Натуралните масла като аргановото и кокосовото са чудесни за задържане на влагата и предотвратяване на изсушаването; те също така осигуряват антиоксиданти за защита от замърсителите на околната среда, които с течение на времето могат да увредят бариерната функция на кожата. Използвайте няколко капки масло върху влажна кожа след почистване, за да се възползвате от всичките му ползи.

5.Пийте много вода

Хидратирането отвътре навън е също толкова важно, колкото и хидратирането отвън; пийте поне 8 чаши вода всеки ден, за да сте сигурни, че сте хидратирани през зимата (или дори повече, ако прекарвате много време на открито). Яденето на храни с високо съдържание на вода, като краставици и пъпеши, е друг чудесен начин да се хидратирате отвътре!

Не е задължително да поддържате кожата си здрава през зимата – просто запомнете тези пет прости съвета: хидратирайте често с щадящи продукти, винаги носете слънцезащитен крем на открито (дори и в облачни дни!), добавете естествени масла в ежедневието си, пийте много вода и не забравяйте за ексфолирането веднъж седмично (или повече!) с ексфолианти, съобразени с индивидуалните ви нужди! С тези лесни стъпки ще сте сигурни, че кожата ви ще бъде гладка и сияйна през целия сезон!