Готвене на боб без накисване – eто кога да го правите

Бобът е основна част от хранителния режим на много хора по света. Накисването на боба преди готвене е традиционен и изпитан начин за приготвянето му, но не винаги е необходимо. В тази публикация ще обясним кога е подходящо да се готви боб без накисване и кой трябва да избягва този метод.

За кого е полезен

Готвенето на боб без накисване може да бъде полезно за хората, които не разполагат с много време, или за тези, които забравят да накиснат боба си за една нощ. Полезен е и за тези, които не разполагат с достатъчно място за съхранение и не искат да съхраняват накиснатия боб в хладилника си. Този метод може да бъде полезен и ако става въпрос за стар или сушен боб с твърда обвивка, който се нуждае от допълнително време за готвене, тъй като няма да се сготви правилно, ако първо се накисне.

За кого не е подходящ

Готвенето без предварително накисване не е подходящо за всички видове боб, нито за всички ястия. Например белият боб, като морския и северния, не изисква предварително накисване преди готвене, но други видове, като бъбреците, трябва винаги да се накисват, преди да бъдат сготвени. Освен това ястия, които изискват бавна и слаба топлина, като например печен боб, няма да се получат правилно, ако не накиснете предварително сушените бобови растения.

Как да сготвите боб без накисване

Ако решите да приготвите любимия си вид боб, без да го накисвате предварително, ето няколко съвета как да го направите ефективно: Не забравяйте да използвате много вода по време на варенето – поне три пъти повече вода от количеството на използвания сух боб – така че съставките да не загорят или да не залепнат за дъното на тенджерата по време на варенето. Освен това добавянето на една чаена лъжичка олио ще помогне водата да не изври, като същевременно ще осигури достатъчно влага за крехкост и развитие на вкуса на крайния продукт. И накрая, уверете се, че сте проверили любимата си рецепта предварително и сте коригирали времето за готвене в съответствие с нея; ненакиснатите бобови растения обикновено отнемат повече време от предварително накиснатите, тъй като започват от сухо, а не от хидратирано състояние.

Важно е да се отбележи, че този метод не е подходящ за всички видове ястия и дори за всички видове бобови растения! Преди да опитате тази техника с който и да е вид боб, уверете се, че предварително сте го проучили добре, за да гарантирате правилните резултати, когато дойде време за хранене. Ако имате предвид тези съвети, ще сте на път да усъвършенствате ястията от боб без накисване!