История на Деня на влюбените – от Рим до днешна дата

Денят на влюбените се празнува обикновено през Февруари и е ден, посветен на изразяването на любов и признателност към близките ни хора. Но кога започва традицията да се празнува Денят на влюбените? Нека да разгледаме историята и традициите, които стоят зад този изпълнен със сърце празник.

Историята започва от Древен Рим

Произходът на Деня на влюбените датира от римско време. Според легендата император Клавдий II екзекутирал двама мъже – и двамата на име Валентин – на 14 февруари около 270 г. от н.е. И двамата били мъченици, а също така се твърди, че и двамата са разбили двойки, които са искали да се оженят, но не са могли поради законите на императора срещу брака.

Средновековие

Едва много по-късно празникът започва да се свързва с романтиката. През Средновековието във Франция и Англия се е смятало, че 14 февруари е началото на сезона на чифтосване на птиците, което е допринесло за идеята, че денят трябва да се свързва с любовта. Всъщност през 1375 г. Чосър пише стихотворение, в което свързва Свети Валентин с романтичната любов: “Защото това е изпратено в деня на Сейнт Валънтайн/ когато всяка нечистоплътна птица идва да си избере партньорка.” През 1784 г. стихотворението е адаптирано в английска народна песен, което само увеличава популярността му като ден на романтиката в цяла Европа.

Развитие на празника във Великобритания

През XVIII в. във Великобритания става обичайно приятелите и влюбените да си разменят малки символи на Свети Валентин или картички, известни като валентинки (откъдето идва съвременната версия на валентинки). Към 1840 г. в лондонските магазини се продават масово произвеждани картички. А през 1910 г. Hallmark Cards започва масово производство на валентинки в Америка, което допълнително затвърждава популярността им и тук!

Въпреки че има много теории за това как се е появил Денят на влюбените, едно нещо остава ясно – той се празнува от векове! За да отбележат този специален ден, много хора изпращат картички или цветя на любимите си хора или се наслаждават на романтична вечеря заедно с партньора си – независимо от това какво правите обаче, не забравяйте да кажете на половинката си, че е ценена всяка година! Така че не забравяйте – отбележете в календара си 14 февруари, за да можете да направите този специален ден още по-специален за любимите си хора!