Как да почистим петна от кафе върху любимия килим

Колкото и да обичаме сутрешното си кафе, килимите и мокетите не споделят същия ентусиазъм. Разливането на кафе може да причини грозни петна по килимите, които са трудни за премахване, особено когато петното е престояло известно време. Ако сте се опитвали да разберете как да премахнете петната от кафе от килима си, то тази публикация е точно това, от което се нуждаете. Продължавайте да четете, за да разберете как да се справите с досадните петна от кафе!

Почистване на прясно разлято кафе с вода

Ако забележите прясно разлята чаша кафе върху килима си, не се паникьосвайте! Първото нещо, което трябва да направите, е да вземете кърпа или хартиена кърпа и бързо да забършете колкото се може повече от течността. Не търкайте петното; така само ще го разпространите още повече във влакната на килима. След това вземете малко студена вода и я нанесете директно върху петното с помощта на мокра кърпа или гъба. Избършете излишната вода, преди да преминете към следващата стъпка.

Премахване на стари петна от кафе с оцет и сода за хляб

Когато се справяте с упорити стари петна, оцетът и содата за хляб са най-добрите ви приятели! Започнете, като смесите една супена лъжица бял оцет с две супени лъжици топла вода в купа или бутилка със спрей. Напръскайте или разнесете тази смес директно върху зацапаното място до пълното му насищане. След това поръсете малко сода за хляб върху разтвора от оцет и оставете да престои 30 минути. След като приключите, вземете влажна кърпа и внимателно изтъркайте петното, докато изчезне напълно. Накрая използвайте още една влажна кърпа, за да забършете всички останали остатъци, преди да оставите килима или мокета да изсъхне напълно на въздух. Важно е да не използвате прекалено много вода – колкото по-малко влага остане, толкова по-добре!

Разлятото кафе може да бъде неприятно, когато попадне върху килими и мокети, но не е задължително да бъде постоянна част от дома ви! С тези прости съвети и трикове можете лесно да се научите как да отстранявате петна от кафе от любимите си килими, без да се потите или да вадите арсенал от почистващи препарати! Затова следващия път, когато се чудите как да се справите с досадните петна от кафе, просто си спомнете: Всичко, от което се нуждаете, е бял оцет, сода за хляб и студена вода!