Какви са суеверията за петък 13-ти – дали носи нещастие?

Всяка година милиони хора по света отбелязват най-страховития ден в календара: Петък 13-ти. Много хора имат свои собствени суеверия за тази дата – от това да избягват черни котки до това да бъдат особено внимателни, когато минават под стълби. Но какво означават тези суеверия и защо са толкова разпространени? Нека разберем!

Произход на суеверието за петък 13-ти

Произходът на много суеверия, свързани с петък 13-и, остава забулен в мистерия. Някои експерти смятат, че то се корени в библейски препратки, като например, че Исус е разпънат на кръст в петък и че Юда Искариотски (ученикът, който го предава) е тринадесетият гост на Тайната вечеря. Други се позовават на скандинавската митология и предполагат, че тя води началото си от Фрея, богиня на любовта, красотата, плодородието – а също и на разрушението. Според древногерманския фолклор дванадесет богове вечеряли във Валхала, когато Локи пристигнал без покана и бил настанен като тринадесети гост. Присъствието му предизвикало голям хаос, в резултат на който Балдер (богът на радостта) бил убит – това е една от възможните истории за произхода на лошия късмет, който свързваме с този ден.

Разпространени суеверия за петък 13-и

Без значение откъде произлиза, страхът, свързан с петък 13-и, се е вкоренил в днешната ни култура. Много хора вземат допълнителни предпазни мерки на този ден, като избягват определени дейности или символи. Например някои хора няма да ходят под стълби или да отварят чадъри на закрито, защото вярват, че тези действия ще им донесат лош късмет. Други избягват числа, които съдържат тринадесет (например 13 или 30). Дори и да не се смятате за суеверни, има вероятност да познавате някой, който е суеверен – така че не забравяйте да внимавате за евентуални нещастия в този мистериозен ден!

Заключение

Като се има предвид дългата му история във фолклора и литературата, не е изненадващо, че петък 13-и продължава да вдъхновява суеверни вярвания и днес. Докато много култури по света го смятат за нещастна дата, изпълнена с лоши предзнаменования, други просто гледат на него като на възможност да се забавляват с приятели на филми на ужасите или страшни истории. Всичко зависи от това как ще погледнете на нея! Независимо какво е мнението ви за тази мистериозна дата, винаги помнете, че вземането на допълнителни предпазни мерки никога не е навредило на никого – така че бъдете в безопасност навън!