Къде настъпва първо Новата година

Чудили ли сте се някога коя държава първа ще посрещне новата 2023 година? Ако е така, значи сте попаднали на правилното място! Ще ви отговорим на този и други въпроси, докато разплитаме една от най-старите загадки – къде първо идва новата година?

Нова година най-рано се празнува в …..

Може би ще се изненадате, че отговорът не е само в една държава. Всъщност много страни по света могат да претендират за “победа”, когато става въпрос за първо празнуване на новата година. Това е така, защото различните региони на света се намират в различни часови зони. Това означава, че когато в една част на света удари полунощ, в друга част на света вече може да е обяд. Това означава, че различните държави могат да празнуват едновременно!

Ето кои са държавите празнуващи най-рано

Нека разгледаме някои от тези държави. Първите държави, които ще посрещнат 2023 г., ще бъдат Самоа и остров Коледа в Кирибати; и двата острова се намират на изток от Международната линия на датата, което ги прави първите държави на Земята, които ще влязат в 1 януари 2023 г. Други страни, които ще влязат в 1 януари преди повечето други държави, са Тонга и Фиджи (разположени на запад от Самоа и остров Коледа). По-близо до дома, Хавайските острови също ще влязат в сила на 1 януари преди повечето други държави поради разположението си в няколко часови зони.

А кои празнуват най-късно Новата година

И накрая, ако искате да се насладите на уникален начин за празнуване на новогодишната нощ, помислете за пътуване на изток през няколко часови зони, докато стигнете до руския полуостров Камчатка; този район е разположен толкова далеч на изток от континенталната част на Русия, че ще бъде сред последните места на земята, които ще посрещнат 2023 г.!

Ако се чудите къде новата година идва първа или последна, вече знаете! Различните части на света празнуват новогодишната нощ в зависимост от относителното си положение на Земята в различните часови пояси. Самоа и остров Коледа са сред тези, които имат късмета да се намират на изток от международната линия на деня, което ги прави вероятно “първи” за посрещането на 2023 г.; обратно, полуостров Камчатка в Русия е сред тези, които ще празнуват последни поради местоположението си далеч на изток от руския континент. Без значение къде ще празнувате Нова година на 31 декември, уверете се, че се наслаждавате на всеки момент!

Честита Нова година от нас!