Кои са най-необичайните традиции в навечерието на Новата година по света

Всяка страна има свои собствени уникални традиции, когато става въпрос за посрещане на Новата година. Докато повечето от нас са запознати с общите традиции, като например чупенето на тапи от шампанско и броенето от 10 до полунощ, някои страни имат необичайни обичаи, които могат да ни изненадат. Нека разгледаме някои от най-странните традиции в новогодишната нощ по света.

Шотландия

В Шотландия един от най-старите обичаи в навечерието на Нова година се нарича Хогманей. Тази традиция датира от 1700 г. и включва пеене, танци и палене на огньове. Шотландците имат обичай да дават малки подаръци или предмети за “първа стъпка”, като например къс хляб и уиски, на приятели и членове на семейството точно в 12:00 в Новогодишната нощ.

Испания

В Испания по традиция хората изяждат 12 гроздови зърна през последните 12 секунди преди полунощ в новогодишната нощ – по едно гроздово зърно за всеки удар на часовника! Целта е да се опитате да погълнете всичките 12 гроздови зърна, преди часовникът да удари дванадесет, за да получите късмет за предстоящата година.

Дания

В Дания е прието хората да скачат от столове в полунощ, за да донесат късмет през новата година. Тази необичайна традиция датира отпреди стотици години, когато датските селяни скачали от стол на стол, докато пеели песни за прескачането на късмета през следващата година.

Това са само няколко примера за странни традиции в новогодишната нощ, които се срещат по целия свят. От Шотландия до Испания и Дания има много уникални начини, по които различните култури отбелязват този важен празник всяка година. Независимо дали ще решите да участвате в някой от тези странни обичаи или не, надяваме се, че ще имате безопасен – и щастлив – старт на 2023г.!

Честита Нова година!