Любопитни факти за делфините, които дори не подозираме

Всички знаем, че делфините са едни от най-завладяващите същества в животинското царство.Знаете ли, че тези красиви същества са способни на много повече, отколкото някога сме си представяли? Ето някои любопитни факти за делфините, които ще ви накарат да се почувствате още по-удивени от тези невероятни морски създания.

Любопитни факти за делфините – колко от тях знаете

1. Те имат отлично зрение

Делфините имат отлично зрение и могат да виждат едновременно над и под водата. Това се дължи на големите им очи, които са снабдени и с ницитираща мембрана, която предпазва очите им от солената вода

2. Могат да задържат дъха си до 20 минути

Делфините имат така нареченото “еднокамерно сърце”, което им позволява да редуват дишането на въздух през белите дробове и приемането на кислород през кожата. Това приспособление им помага да останат под вода за дълги периоди от време, понякога до 20 минути!

3. Използват инструменти

Известно е, че делфините използват инструменти, за да си помагат при изпълнението на различни задачи, като например да разчупват миди или да привличат партньори. Един от най-известните примери за това е поведението на делфините в залива на акулите, Австралия, където те откъсват парчета гъба от морското дъно и ги поставят на муцуните си, за да ги предпазят, докато търсят храна

4. Те са изключително интелигентни

Делфините са едни от най-интелигентните животни на Земята, като съотношението между мозъка и размера на тялото им отстъпва само на човека. Проучванията показват, че те могат да научават сложни задачи, да общуват с помощта на сложна система от вокали и дори да се разпознават в огледало.

5. Имат уникални индивидуални имена

За разлика от други животни, всеки делфин има свой собствен уникален звуков подпис, който използва, за да се идентифицира пред другите. Учените смятат, че тази характерна свирка се развива в детството и остава с делфина през целия му живот, подобно на човешкото име.

6. Те са социални същества

Делфините живеят на групи, наречени шушулки, които могат да бъдат от няколко до няколкостотин индивида. Тези групи работят заедно, за да намират храна, да се грижат за малките делфини и да се защитават от хищници като акули или косатки.

Всеки ден научаваме повече за тези величествени същества и за това колко специални са те. Следващият път, когато видите делфин, си спомнете всички тези удивителни факти и отделете миг, за да оцените всичко, на което са способни!