Почистване на ръжда от нож – забравете за нея

Случвало ли ви се е да се разочаровате, че любимият ви нож е покрит с ръжда? Ръждата не само прави ножа ви да изглежда неугледен, но и може да намали неговата ефективност и способност за работа. За щастие почистването на ръждата от ножа вече не е проблем – научете този лесен начин да възстановите първоначалния блясък на ножа си.

Какво причинява ръждата

Основната причина за появата на ръжда по ножа е влагата, която окислява метала и с течение на времето причинява корозия. Това може да се случи, ако оставите ножа си във влажна среда или случайно го изпуснете във вода. За да предотвратите образуването на ръжда по ножовете си, винаги се уверявайте, че те са сухи и се съхраняват на хладно и сухо място, когато не се използват.

Премахване на ръждата с оцет

Най-добрият начин за отстраняване на ръждата от ножа е с оцет. Започнете, като накиснете острието на ножа в бял оцет за 30 минути. Киселинността на оцета ще спомогне за разграждането на ръждивите частици по повърхността и ще ги направи по-лесни за отстраняване. След 30 минути вземете стара четка за зъби или стоманена вълна и внимателно изтъркайте ръждата, докато тя изчезне. Ако има упорити места, които не се отстраняват веднага, опитайте да накиснете острието отново за още 30 минути, преди да търкате отново.

Полиране за постигане на блясък

След като цялата ръжда е отстранена от острието, е време да му придадете допълнителен блясък! Започнете, като втриете зехтин върху почистеното острие с мека кърпа. Това ще ви помогне да се предпазите от бъдеща корозия, както и да придадете допълнителен блясък на острието си. Ако желаете, можете да използвате и метален полиращ препарат за остриета от неръждаема стомана – само внимавайте да не използвате абразивни почистващи препарати за остриета от въглеродна стомана, тъй като те могат да повредят покритието на острието!

Почистването на ръждата от ножа някога беше трудна задача, която изискваше множество стъпки и много мазнина, но за щастие тези дни отминаха! Ако следвате нашите прости инструкции по-горе, няма да имате проблем да възстановите първоначалния блясък на ръждясалите си стари ножове за нула време! Така че вземете малко бял оцет и стара четка за зъби или стоманена вълна и започнете още днес! Ще се радвате, че сте го направили!