Практичната домакиня: Как да спестим време и пари в къщата

Уморени ли сте от усещането, че постоянно чистите след семейството си и никога нямате време за себе си? Ако е така, не сте сами. Според едно скорошно проучване средностатистическата домакиня прекарва близо 70 часа седмично в домакинска работа и грижи за децата. Това е работа на пълен работен ден – и още малко! Но не е задължително да е така. Има много начини да спестите време и пари вкъщи, без да жертвате здравия си разум в този процес.

7 съвета за практичната домакиня

  1. Всеки ден правете по едно пране. Това може да изглежда много, но всъщност е по-ефективно в дългосрочен план. Като перете всеки ден, никога повече няма да ви се налага да се занимавате с огромна купчина мръсни дрехи. Освен това ще спестите пари от сметката си за вода, тъй като ще перете по-често с по-малки количества.
  2. Планирайте храната си предварително. Планирането на храненията е чудесен начин да спестите време (и пари) през седмицата. Отделете един или два часа в неделя, за да планирате ястията си за седмицата и да направите съответния списък с хранителни продукти. След това, когато дойде време за готвене, няма да се налага да губите време, за да търсите какво да приготвите
  3. Планирайте конкретни часове за почистване всеки ден. Вместо да се опитвате да почистите цялата си къща наведнъж, всеки ден се фокусирайте върху една конкретна област. Например понеделник може да бъде посветен на прахосмукачката и прахосмукачката, вторник – на миенето на подове и т.н. Като разделите задачите си за почистване на части, те ще ви се струват много по-малко трудни и ще ги свършите!
  4. Потърсете помощта на членовете на семейството си. Ако всички в семейството се включат в домакинската работа, това ще облекчи значително товара ви. Възложете конкретни задачи на всеки член на семейството и се уверете, че те са изпълнени, преди да преминете към следващата задача от списъка
  5. Възползвайте се от технологиите. Съществуват най-различни приспособления и уреди, които пестят време и могат да улеснят живота ви вкъщи – от бавно готвещи се печки и прахосмукачки до фритюрници и роботизирани мопове. Направете проучване, за да разберете кои устройства биха били най-полезни за вас, и след това инвестирайте в няколко ключови елемента, които ще улеснят живота ви
  6. Използвайте разумно контейнери за съхранение . Вместо да хвърляте нещата в кутиите безразборно, отделете време да организирате предметите по категории (например сезонни дрехи, празнична украса, спортна екипировка извън сезона).
  7. Не се страхувайте да поискате помощ . Понякога , колкото и да се стараем, просто не можем да се справим сами. Когато това се случи , не се страхувайте да поискате помощ от приятели , членове на семейството или дори от професионалисти . Следвайки тези практични съвети , скоро ще установите, че поддържането на чистота и ред в дома ви е по-лесно, отколкото някога сте предполагали. Така че какво чакате ? Започнете още днес !