Световна обиколка на коледните традиции – уникално празнуване в различните краища по света

Коледа се празнува по най-различни начини по целия свят. От яденето на KFC в Япония до носенето на цветни дрехи в Колумбия – не липсват уникални и интересни празнични традиции. Нека направим една обиколка по света и да разгледаме някои от най-необичайните коледни обичаи от различни страни

Япония- KFC

Вярвате или не, но една от най-странните (но и най-обичани) празнични традиции в Япония е да се яде KFC за коледна вечеря! Всичко започва през далечната 1974 г., когато на един предприемчив мениджър на KFC му хрумва идеята да продава пърженото пиле като “парти барче” за коледните празници. Идеята се оказала хит и сега, повече от 40 години по-късно, това е любима традиция, която се е разпространила в цялата страна.

Каганер в Испания

В Каталуния (автономна област, разположена в Испания) е прието по време на празниците на сцените на Рождество Христово да се поставят малки фигурки, наречени каганери. Тези фигурки изобразяват хора, които дефекират, и имат за цел да символизират късмет и плодородие. Макар да изглеждат странни, те всъщност са доста популярни – само не забравяйте да ги скриете зад други декорации, ако не искате гостите ви да ги виждат!

Цветните дрехи в Колумбия

В Колумбия ярките дрехи са важна част от празнуването на Коледа. По време на Las Posadas – деветдневен религиозен празник, който се провежда преди Бъдни вечер – семействата се обличат в червени, зелени, жълти, сини, лилави и оранжеви дрехи, докато обикалят от врата на врата и пеят коледни песни. Вярва се, че тези цветове носят късмет през следващата година.

Коледна туршия в Германия

Според легендата тази уникална германска традиция води началото си от Америка през XVIII в., когато баварски имигрант донесъл със себе си семейната украса от туршия, когато се преселил през Атлантическия океан. Според традицията всеки, който намери украшението от кисели краставички, скрито на елхата му на Коледа сутринта, ще бъде възнаграден с допълнителен подарък от Дядо Коледа!

 

Денят на камшика в Полша

На 28 декември (известен като Ден на камшика) полските деца изнасят в дворовете си камшици, направени от върбови клонки, и се “камшикат” помежду си в рамките на игра, която има за цел да укрепи здравето и силата през следващата година. Това може да звучи като странен обичай, но всъщност е доста популярен – дотолкова, че е представен от National Geographic!

Независимо дали ядете KFC или преследвате камшици, направени от върбови клони, има нещо вълшебно в това да се запознаете с начина, по който различните култури по света празнуват своите празници. Така че грабвайте паспорта си и се пригответе за собствено пътешествие из някои от най-уникалните коледни традиции по света!